x Our website is also available in English. Switch to English
Home Holiday logo
x Vanaf nu heten wij Booklidays. Lees meer over onze naamsverandering.
Menu

Leiden

“Stad van ontdekkingen”  

Leiden 
In nog geen 20 minuten rijdt u van Noordwijk naar Leiden. Deze historische stad heeft als meest opvallende kenmerk het water. Met 28 km aan grachten en 88 bruggen laat de Leidse binnenstad zich vanaf het water dan ook goed bekijken. Maar ook wandelend is de compacte en overzichtelijke binnenstad zeer geschikt om te ontdekken.

Leiden staat verder bekend om haar Leidse Hofjes: 35 hofjes, idyllische plekjes in de binnenstad waar het stadsrumoer is buitengesloten en waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Er is een speciale stadswandeling die langs de hofjes voert. Deze stadswandeling is verkrijgbaar in het Visitor Centre Leiden: Stationsweg 41, 
2312 AT Leiden. Tel: 071-516 60 00.

Monumentaal

Leiden telt ruim 2800 monumenten; van hofjes tot molens en van kerken tot stadspoorten.Eigenlijk is de hele binnenstad van Leiden één monumentaal centrum. De afstanden binnen de singels zijn klein zodat een wandeling langs de meest in het oog springende monumenten absoluut de moeite waard is.

Geen andere stad in Nederland heeft zoveel fantastische musea op loopafstand van elkaar. Ze bieden een verrassend aanbod van natuur, kunst en cultuur. Ook voor kinderen is er van alles te beleven (zie ook onder kinderen en Noordwijk).

Korte historie Leiden

De stad ontstond als dijkdorp aan de voet van een kunstmatige heuvel aan de samenvloeiing van de Oude en de Nieuwe Rijn (ca. 860) De gunstig gelegen nederzetting kreeg in 1266 bevestiging van de reeds eerder verleende stadsrechten en ontwikkelde zich met haar bloeiende lakennijverheid tot een van de grootste steden van het gewest Holland. In de 17e eeuw kwam de stad tot grote bloei, dankzij de impuls die vluchtelingen uit Vlaanderen gaven aan de textielnijverheid. en omstreeks 1670 werd een inwonertal van tegen de 70.000 bereikt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Leiden zwaar getroffen door geallieerde bombardementen. Het historische centrum is gelukkig gespaard gebleven. Het huidige Leiden profileert zich vooral als een centrum van wetenschappelijke kennis en nieuwe technologie. Daarnaast speelt ook het toerisme een steeds belangrijkere rol in deze historische vestingstad.

De sleutelstad, verwijzend naar het stadswapen, heeft de oudste universiteit van Nederland.