x Our website is also available in English. Switch to English
Home Holiday logo
x Vanaf nu heten wij Booklidays. Lees meer over onze naamsverandering.
Menu

Amsterdam

I am-sterdam

“the place to be”
In een goed half uur bent u van Noordwijk in onze hoofdstad Amsterdam. 
Amsterdam bloeit, de economie en de stad is nog altijd het onbetwiste culturele middelpunt van Nederland met orkesten, ballet, toneel, musea en galerieën. Het nieuwe Amsterdam heeft een multiculturele samenleving waarin tal van etnische groepen een plaats vinden.

In Amsterdam kun je vooral lekker eten en drinken, winkelen of relaxen in het Vondelpark. U vindt er een keur aan clubs, disco’s, musea, theaters en ga zo maar door. De nieuwe bibliotheek is uw bezoek meer dan waard. Houdt u van architectuur dan is het centrum naast de nieuwe wooneilanden Java en KNSM een echte aanrader. Ook in Amsterdam Zuid vindt u veel mooie en trendy faciliteiten. Om Amsterdam te ontdekken is de fiets het ideale vervoermiddel. Door de vele grachten en kanalen varen tegenwoordig ook veel watertaxi’s en andere boten waar u op en af kunt hoppen. Het is een avontuur om de vele bezienswaardigheden in u op te nemen.

In de afgelopen decennia is het toerisme een steeds belangrijkere peiler van de Amsterdamse economie geworden. Jaarlijks ontvangt Amsterdam zo'n vier miljoen bezoekers, die onderdak vinden in meer dan 300 hotels. De hotels zijn zeer prijzig, een goed alternatief voor veel toeristen is om aan de kust te overnachten en dit te combineren met een dagje strand. 

Amsterdam kent vele musea

Het Van Gogh Museum aan de Paulus Potterstraat 7 herbergt de grootste collectie schilderijen van de beroemde Nederlandse schilder Vincent van Gogh.
Adres:
Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. Tel.: 020-5705200. Meer info: www.vangoghmuseum.nl.

Het Rijksmuseum

Is in 1885 officieel geopend. Het door Pierre Cuypers ontworpen gebouw was toendertijd omstreden, tegenwoordig is het niet meer weg te denken uit het Amsterdamse straatbeeld. Na tien jaar verbouwen, restaureren en renoveren heeft het Rijksmuseum in 2013 haar deuren heropend. Voor het eerst in de geschiedenis onderging het museum een totale transformatie van zowel het gebouw als de presentatie van de collectie. Een brede collectie aan nationale artefacten is hier terug te vinden, waaronder veel schilderijen van Rembrandt van Rijn. Adres: Stadhouderskade 42, Amsterdam. Tel.: 020-6747000 Meer info: www.rijksmuseum.nl.

Het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam

Is volledig vernieuwd maar ademt nog steeds geschiedenis, het is een prachtig stoer gebouw in het hart van Amsterdam. Het museum laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. In prikkelende, interactieve tentoonstellingen ontdek je op je eigen manier 500 jaar maritieme geschiedenis. Buiten is een replica van het VOC-schip Amsterdam te bezoeken. Adres Kattenburgerplein 1, Amsterdam. Tel.: 020-5232222. Meer info: www.scheepvaartmuseum.nl.   

NEMO

Is een voortvloeisel uit het NINT, het voormalige technologiemuseum. Het vijf verdiepingen tellende gebouw in de vorm van een schip is gebouwd op de IJtunnel en is een Science center. Vast staat dat u er met de kinderen een dag vol avontuur en begrijpelijke technologie kunt beleven. Adres: Oosterdok 2, Amsterdam. Tel.: 020-5313233. Meer info: www.e-nemo.nl.

Anne Frank Huis

Het Anne Frank Huis is een begrip in Amsterdam en ver daarbuiten. Bezoek het pand aan de Prinsengracht waar Anne Frank in het Achterhuis haar wereldberoemde dagboek schreef. Adres: Prinsengracht 267, Amsterdam. Tel.: 020-5567100. Meer info: www.annefrank.org.

Korte historie Amsterdam

Amsterdam verschijnt voor het eerst in de geschreven geschiedenis in 1275. Haar stadsrechten werden verleend in het begin van de veertiende eeuw. Door de economische bloei groeide Amsterdam uit tot de grootste stad van Holland. Het aantal inwoners bedroeg omstreeks 1580 ongeveer dertigduizend. De zeventiende eeuw wordt wel de 'Gouden Eeuw' genoemd, vooral door het ontstaan van de VOC en de WIC.

Het was de glorietijd van Amsterdam. Rijkdom, macht, cultuur en verdraagzaamheid floreerden in de stad. In de eerste decennia van de 17de eeuw nam het aantal kunstenaars enorm toe en was er een explosie van de kunstproductie en kunsthandel in Amsterdam. Door de economische bloei hadden mensen meer geld te besteden voor luxe zoals kunst. In dertig jaar tijd werd Amsterdam een bloeiende cultuurstad. Bredero, Vondel en P. C. Hooft dichtten er hun beroemde werken. Rembrandt en zijn leerlingen hadden er hun werkplaats. Frans Hals en Johannes Vermeer stamden ook uit deze tijd. Filosofen als Spinoza en Descartes zetten er hun gedachten op papier. Door het Noordzeekanaal van 1876 kreeg Amsterdam zijn directe verbinding met de zee. In 1889 kwam een goede treinverbinding tot stand door de opening van het Centraal Station. Amsterdam ging meedoen aan de Europese grootstedelijke bouwstijl, met theaters, musea, hotels en warenhuizen.

De tweede wereldoorlog heeft diepe sporen getrokken in de Amsterdamse bevolking, met name onder de Joden. De Jodenvervolging heeft Amsterdam zwaar getroffen. De eerste razzia's vonden plaats op 22 februari 1941 op het Waterlooplein. Een manier om aan de deportaties te ontsnappen was onderduiken. Een bekend voorbeeld is de familie Frank die haar toevlucht zocht in 'Het Achterhuis'. Dochter Anne schreef hier haar wereldberoemde dagboek, voordat zij, met haar familie, werd verraden, afgevoerd en tenslotte vermoord in Bergen-Belsen. Na de oorlog stond de stad voor de taak haar twee belangrijkste welvaartsbronnen, de haven en Schiphol te herstellen.