x Our website is also available in English. Switch to English
Home Holiday logo
x Vanaf nu heten wij Booklidays. Lees meer over onze naamsverandering.
Menu

Den Haag

Het Binnenhof

Den Haag “stad van vrede en recht”
Den Haag ligt op ruim een half uur rijden van Noordwijk. De Nederlandse regering en het parlement zijn hier gevestigd. Verder staan bijna alle ambassades en ministeries in deze stad en is het ook de standplaats van vele (inter)nationale rechtscolleges.
Het Binnenhof is het hart van politiek Den Haag, middenin het centrum van de stad. Met in het midden van het plein de Ridderzaal, omringd door de Eerste en de Tweede kamer. Van hieruit wordt Nederland geregeerd. Den Haag is niet alleen bijzonder omdat de Nederlandse regering hier is gevestigd, maar ook door de vele monumenten, historische buurten en ligging nabij de kust. Aan het Plein en de Grote Markt liggen volop gezellige horecagelegenheden en ook het winkelaanbod is zeer gevarieerd. Er is kunst en cultuur van wereldniveau. Scheveningen, een van de bekendste badplaatsen aan de Nederlandse kust met jaarlijks ruim 1,5 miljoen bezoekers, en de duinen bij Kijkduin liggen op slechts 6 km van de Haagse binnenstad en op 17 km van Noordwijk. En Den Haag is de residentie van het Koninklijk Huis. Paleis Noordeinde is altijd het woonhuis van de op dat moment regerende vorst geweest. Adres: Noordeinde 68, Den Haag

Musea in Den Haag

Den Haag heeft een hoogstaand aanbod aan musea met prachtige tentoonstellingen. Zo heeft het Mauritshuis (www.mauritshuis.nl) het wereldberoemde schilderij van Vermeer: het Meisje met de Parel. 
In het Gemeentemuseum (www.gemeentemuseum.nl) veel Piet Mondriaan en in Panorama Mesdag (www.panorama-mesdag.com) hangt het enige 19e eeuwse panorama schilderij van Nederland. Een cilindervormig schilderij van 14 meter hoog en met een omtrek van 120 meter. Attracties voor kinderen in Den Haag zijn o.a. Madurodam en Omniversum, zie voor meer info onder: Kinderen en Noordwijk e.o.

Korte Historie Den Haag

De oudste archeologische vondsten in de omgeving van het Binnenhof dateren al uit 3000 v. Chr. Het huidige Den Haag bestaat sinds 1230 toen graag Floris IV van Holland een bescheiden kasteel bouwde. Al sinds het begin van de 15e eeuw telde Den Haag enkele duizenden inwoners en in 1622 16.000 inwoners. Pas in 1806 kreeg Den Haag stadsrechten. Rond 1900 telde de stad ongeveer 200.000 inwoners. Ten zuiden van de oude binnenstad ontstonden toen de dichtbevolkte arbeiderswijken terwijl tegen de duinkant nieuwe wijken voor de meer gefortuneerde burgers gebouwd werden. Tussen 1907 en 1913 werd het Vredespaleis gebouwd, waar later het Internationaal Gerechtshof in werd gevestigd. In de 20e eeuw heeft Den Haag gebieden geannexeerd wegens ruimtegebrek.