x Our website is also available in English. Switch to English
Home Holiday logo
x Vanaf nu heten wij Booklidays. Lees meer over onze naamsverandering.
Menu

Haarlem

De leukste winkelstad van Nederland

Vanuit Zandvoort sta je - met de trein - al binnen 10 minuten op het mooie station van Haarlem, van waaruit je zo het oude centrum van deze prachtige stad in loopt. 
En ook vanuit Noordwijk ben je zo in Haarlem.  

Zowel in binnen- als in buitenland staat Haarlem bekend als de leukste winkelstad van Nederland. En dat word je als stad niet zomaar. Het centrum van Haarlem is heel overzichtelijk en voor een groot deel autoluw. De meest bekende winkelstraat is de Grote Houtstraat. Maar de meeste shoppers genieten vooral van het slenteren door de leuke kleine en oude straatjes eromheen, met een keur aan leuke aparte winkeltjes. 

En na het shoppen is het heerlijk uitblazen op de vele terrasjes, bijvoorbeeld onder de molen de Adriaan, aan het Spaarne of op de Grote Markt of een van de andere leuke pleintjes. 

Haarlemse geschiedenis in het kort 

De geschiedenis van Haarlem reikt terug naar de Romeinse tijd, als er een nederzetting wordt opgericht aan een doorgangsweg richting een Romeins fort in de buurt. In de 10e eeuw bouwden de eerste Haarlemmers een houten kerk op de Grote Markt. De volgende eeuwen breidt Haarlem zich zo sterk uit, dat de nederzetting in 1245 stadsrechten uiteindelijk stadsrechten ontvangt.

Vanaf de 14e eeuw is Haarlem één van de belangrijkste steden van Holland, zelfs groter en belangrijker dan Amsterdam. De stad staat bekend om de textielnijverheid, scheepsbouw, schilderkunst en vele bierbrouwerijen. In 1400 telt Haarlem zelfs meer dan 100 brouwerijen, die hun bier via de rivier het Spaarne zelfs tot ver over de Nederlandse grenzen exporteren.
Na de Spaanse oorlog bloeit de linnenindustrie op. De toestroom van Vlaamse en Franse immigranten brengt een volgende bloeiperiode met zich mee.

In economisch opzicht passeert Amsterdam na de Gouden Eeuw Haarlem, maar de rijke geschiedenis is nog steeds zichtbaar. Niet voor niets is het monumentale oude centrum aangewezen als beschermd stadsgezicht.
Haarlem is met meer dan 4.000 Rijks- en Gemeentemonumenten de tweede Monumentenstad van ons land. Aan de Grote Markt, het oudste deel van de stad en ooit toernooiveld van de Graven van Holland, liggen het middeleeuwse stadhuiscomplex, de Hoofdwacht, de Grote of St. Bavokerk en de Vlees- en Vishal. Maar ook elders in het centrum kun je prachtige monumenten bewonderen, zoals De Waag, het Hodshon Huis, de Amsterdamse Poort en Kathedrale Basiliek St. Bavo. Wil je meer weten over de rijke geschiedenis van Haarlem, boek dan - via het VVV - een wandeling met een van de stadsgidsen, die u prachtige en vermakelijke verhalen kunnen vertellen over de rijke geschiedenis van deze prachtige stad.

Haarlem Hofjesstad

Ook leuk om te weten is dat Haarlem bekend staat als hofjesstad. Deze hofjes zijn tussen de 13e en de 19e eeuw aangelegd om arme vrouwen en mannen aan huisvesting te helpen. Het oudste hofje is het hofje van Bakenes, dat gebouwd is rond 1395. Ooit waren het er meer dan 40, tegenwoordig zijn er nog ongeveer 20. Ook vandaag de dag zijn de hofjes nog heerlijke groene oases van rust in het centrum van de stad. Bij het VVV van Haarlem kunnen ze u precies vertellen waar de hofjes liggen. Tijdens een wandeling met een van de stadsgidsen zal een bezoek aan een hofje zeker niet ontbreken. 

Haarlem Culinair

Naast leuke winkels, historische gebouwen, telt Haarlem ook veel leuke terrassen, koffiebarretjes, bruine cafés, hippe barretjes, proeflokalen en een keur aan restaurants. Van simpel tot heel chique. Het merendeel vindt u in het centrum. 

Vergeet ook niet de Jopenkerk te bezoeken, waar echt Haarlems bier nog steeds volgens traditioneel recept wordt gebrouwen in een heuse kerk. 

Musea in Haarlem

Het Frans Hals Museum 

Heeft een totale verzameling oude kunst waaronder ongeveer 600 schilderijen, een deel hiervan is permanent te zien. De rest is uitgeleend, wordt gerestaureerd of verblijft in depots. Ook meubels, kasten, kisten, banken, keramiek, glas en zilver staan opgesteld. Adres: Groot Heiligland 62, 2011 ES Haarlem. Tel.: 023 – 5115775. Meer info: www.franshalsmuseum.nl

Teylers Museum 

Is het eerste en oudste museum van Nederland en sinds 1784 onafgebroken voor het voor publiek geopend. De collectie beslaat kunst en wetenschap: fossielen en mineralen, natuurwetenschappelijke instrumenten, bijzondere boeken en een fraaie collectie schilderijen, tekeningen, munten en penningen. Adres Spaarne 16, 2011 CH Haarlem. Tel. 023-5160960. Meer info: www.teylersmuseum.nl.