Home Holiday logo
x Vanaf nu heten wij Booklidays. Lees meer over onze naamsverandering.
Menu

Dorpen nabij Zandvoort | Bloemendaal en Heemsteden

Heemstede

Heemstede telt circa 26.000 inwoners en grenst aan de gemeentes Haarlem, Bloemendaal en Haarlemmermeer. Het dorp heeft veel landgoederen binnen de gemeentegrenzen, zoals het Huis te Manpad, Bosbeek, Berkenrode en landgoed de Hartekamp. Het 80 hectare grote loofbos van Groenendaal is de moeite waard om te bezoeken; het is eeuwenoud en dat is ook te zien aan de hoogte van de bomen. In Groenendaal vindt u het restaurant ‘Landgoed Groenendaal’, dat inmiddels ruim negentig jaar bestaat en een soort legende is geworden. Ook kinderboerderij Groenendaal is een begrip. Een groep licht verstandelijk gehandicapten onderhoudt de kinderboerderij . De dieren lopen los op het terrein en kunnen uitgebreid bewonderd en geaaid worden. In het seizoen is Imker Pim Lemmens op de boerderij te vinden en wordt u de mogelijkheid geboden om uw eigen honing te laten slingeren. Heemstede heeft een langgerekte winkelstraat, de Binnenweg en in het verlengde de Raadhuisstraat. Zwembad Groenendaal ligt aan de Sportparkweg, evenals fitnesscentrum Tigra Groenendaal. Het Oude Slot is een overblijfsel van het gebouw dat voor het eerst in de dertiende eeuw werd gebouwd. Tijdens de beroemde Hoekse en Kabeljauwse twisten is het gebouw tot wel drie keer verwoest. De Pons Pacis, of Vredesbrug, werd in 1648 gebouwd in opdracht van Adriaan Pauw. De brug is onlangs weer in oude luister hersteld en biedt u de mogelijkheid om over deze brug naar de overblijfselen van het Oude Slot te lopen.

Bloemendaal 

De gemeente Bloemendaal ‘strijdt’ ieder jaar weer met de gemeente Blaricum om de titel ‘duurste gemeente van Nederland’. Het draait hierbij vooral om de huizenprijzen. Als u door Bloemendaal rijdt, zult u zien waarom. Vooral Aerdenhout is rijk aan immense en fraaie villa’s. Overveen is vooral een gezellig dorpje met een klein winkelcentrum. Het heeft een eigen station en de woningen variëren van rijtjeshuizen tot grote, vrijstaande huizen. Vogelenzang is een lintdorp en ligt fraai aan de grens met Zuid Holland met haar bollenvelden. Bennebroek is als laatste woonkern toegevoegd aan de gemeente Bloemendaal. Het dorp Bloemendaal zelf heeft een langgerekte winkelstraat waar allerlei winkels zijn gevestigd. Opmerkelijk is café Het Hemeltje, dat al ruim een eeuw dienst doet als café. Bloemendaal is een gemeente met veel verschillende gezichten. Uw bezoek meer dan waard.

De gemeente Bloemendaal telt ruim 22.000 inwoners en kent vijf woonkernen, te weten Bloemendaal, Overveen, Aerdenhout, Vogelenzang en Bennebroek. Bennebroek is met ingang van 1 januari 2009 onderdeel geworden van de gemeente Bloemendaal. Hierdoor behoort de grootste speeltuin van Europa, de Linnaeushof, nu ook bij de gemeente Bloemendaal. De Linnaeushof is open tot en met begin oktober en de openingstijden zijn van 10.00 uur tot 18.00 uur. Heerlijk toeven voor de kinderen die naar hartelust kunnen spelen, de ouders kunnen lekker op het gras liggen of een terrasje pakken. Zelf spelen mag natuurlijk ook!

Landgoed Caprera

Landgoed Caprera huisvest niet alleen het fraaie Openluchttheater, maar biedt hiernaast ook een veertig hectare tellend wandelpark. Een prachtig natuurgebied met een grote diversiteit aan flora en fauna. Gelegen aan de rand van Nationaal Park Zuid Kennemerland tref je op Landgoed Caprera een zee aan groen. Naast een moerasgebied een ook het ‘Meertje van Caprera’, waar in de lente een keur aan vogelsoorten een plekje vinden om te broeden. Het Openluchttheater Caprera ligt prachtig in een duinkom en is als amfitheater gebouwd waardoor het zicht op het podium en het geluid overal even goed is. Koppel dat aan een zwoele zomeravond en je hebt alle ingrediënten voor een onvergetelijk avondje uit!

Het Kopje van Bloemendaal 

Het Kopje van Bloemendaal is een 43 meter hoge duintop in Bloemendaal. Op het duin is een uitzichtpunt gevestigd waarvandaan u zicht heeft op de verre omgeving. Dit uitzichtpunt werd in 1907, na een verhoging van het duin, door Koningin Wilhelmina geopend. In de Tweede Wereldoorlog is er door de Duitsers een bunker gebouwd, deze bunker is heden ten dage een uitzichttoren en wordt ook wel Wilhelminatoren genoemd. De uitzichttoren is in 2008 volledig gerestaureerd en ook zijn de omliggende bosschages gesnoeid om het uitzicht in zijn oude luister te herstellen. Op een heldere dag is het prachtige vrije uitzicht over Amsterdam en de zee adembenemend. Ook liggen op het kopje een restaurant, een pannenkoekenhuis en het openluchttheater van Bloemendaal. Het Kopje grenst aan de Kennemerduinen en het wandelpark Caprera en is berucht bij wielrenners. Gerrie Kneteman trainde vaak op het Kopje om zijn klimvaardigheden aan te scherpen. 

Het Thijsse's Hof

Het Thijsse's Hof is de oudste heemtuin van Nederland en is ontworpen door Leonard Anthony Springer en Jac. P. Thijsse. De Hof is te vinden aan de Mollaan in Bloemendaal.

Thijsse's Hof is opgericht en vernoemd naar Jac. P. Thijsse, een biologieleraar die een groot deel van zijn leven in Bloemendaal woonde en werkte. In 1925 kreeg Thijsse het stuk grondgebied voor zijn 60ste verjaardag van welgestelde vrienden en de Gemeente Bloemendaal. Thijsse was één van de eerste natuurbeschermers in Nederland. In de heemtuin staan circa 800 soorten planten die van oorsprong voorkomen in de duinen van Zuid-Kennemerland. De Hof staat open voor bezoek mits men op de paden blijft en niets plukt of verstoort. Elke eerste zondag van de maand april tot en met oktober vinden er gratis rondleidingen plaats door natuurgidsen (start 14.00 uur bij de ingang van de Hof). Openingstijden: van 1 april t/m 30 september: dinsdag t/m zondag van 09.00 tot 17.00 uur. Van 1 oktober t/m 31 maart: dinsdag t/m zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur. Met Pasen en Pinksteren is de Hof geopend. Van 24 december t/m 1 januari gesloten. De toegang tot de Hof is gratis.

Bloemendaal Strand 

Bloemendaal kent ook een eigen strand. Via de Zeeweg, de oudste vierbaansweg van Nederland, rijdt u vanuit Overveen naar het Bloemendaalse strand. Het strand is 4,3 kilometer lang en grenst aan de zuidkant aan Zandvoort en aan de noordkant aan Velsen. Naast paviljoen Parnassia, het meest noordelijke paviljoen, kent Bloemendaal zeven andere strandpaviljoens, te weten Woodstock 69, FUEL, La Dolce Vita, Beachclub Vroeger, Lido, Bloomingdale en De Republiek. Op de grens met Zandvoort ligt nog paviljoen Rapa Nui, al twee keer benoemd tot de strandtent van het jaar. Ten noorden van de strandhuisjes naast Woodstock 69 staat (in de zomermaanden) het clubhuis van de surfclub Bloemendaal, daarnaast bevindt zich de KustZeilVereniging Bloemendaal. Ook bevindt zich op het strand een trampolinepark (tussen de strandtenten Bloomingdale en De Republiek), een strandwinkel Beachfun en wordt er door twee venters met in totaal vier ventwagens gevent met vis, ijs en kleine etenswaren.