Home Holiday logo
x Vanaf nu heten wij Booklidays. Lees meer over onze naamsverandering.
Menu

Haarlem | Winkelen, shoppen, eten en drinken in de stad

Winkelstad


Haarlem “De officiële leukste winkelstad van Nederland”
Haarlem ligt op slechts twaalf minuten reizen van Zandvoort. Haarlem is rijk aan oude gebouwen en is al jaren de officiële leukste winkelstad van Nederland. En dat word je als stad niet zomaar. Er is natuurlijk maar één manier om daar achter te komen: er zelf naar toe te gaan.

Architectuur

Haarlem kent vandaag de dag nog vele architectonische hoogstandjes uit het verleden. De grote of St. Bavokerk is daar een voorbeeld van, naast de schitterende gevel van de Vleeshal en het oude stadhuis op de Grote Markt. Maar ook de vele hofjes in het oude stadscentrum zijn uw bezoek meer dan waard. Veel van de oude stad vindt u langs het Spaarne en in het oude stadscentrum. Haarlem heeft meer dan vier keer de titel ‘Leukste winkelstad van Nederland’ in de wacht gesleept. Om dit te ontdekken kunt u het beste vanaf de Grote Markt de drie belangrijkste winkelstraten aflopen. De Grote Houtstraat, de Zijlstraat en de Barteljorisstraat, die u ook tegenkomt in het Monopolyspel. Op de Grote Markt wordt twee maal per week markt gehouden. Het station van Haarlem stamt uit 1908 en is een rijksmonument. Het in Art Nouveau stijl opgetrokken gebouw werd ontworpen door architect Mardagant. Verder is Haarlem rijk aan monumentale fabrieksgebouwen en loodsen en telt het ruim 1200 (!) rijksmonumenten. Het oudste hofje van Nederland bevindt zich in Haarlem, dit is het Hofje van Bakenes uit 1395

Culinair

Haarlem is ook rijk aan culinaire voorzieningen. Er bevinden zich veel spraakmakende en moderne restaurants, maar ook voor een klassieke maaltijd kunt u hier prima terecht. De meeste restaurants en cafés vindt u in het oude centrum.
Haarlem is ook rijk aan culinaire voorzieningen. Er bevinden zich veel spraakmakende en moderne restaurants, maar ook voor een klassieke maaltijd kunt u hier prima terecht. De meeste restaurants en cafés vindt u in het oude centrum.

Haarlem culinair

is met 70.000 bezoekers een smaakfestival van formaat. Verschillende restaurants uit Haarlem en omgeving presenteren zich tijdens dit evenement aan de bezoekers en voor een vriendelijke prijs kunt u genieten van het culinaire aanbod van de vele restaurants. Haarlem Culinair vindt begin augustus plaats en deze dagen wordt de Grote Markt volledig omgetoverd tot een culinair terrein.
   

Musea in Haarlem

Het Frans Hals Museum heeft een totale verzameling oude kunst waaronder ongeveer 600 schilderijen, een deel hiervan is permanent te zien. De rest is uitgeleend, wordt gerestaureerd of verblijft in depots. Ook meubels, kasten, kisten, banken, keramiek, glas en zilver staan opgesteld. Adres: Groot Heiligland 62, 2011 ES Haarlem. Tel.:

Het Frans Hals Museum
heeft een totale verzameling oude kunst waaronder ongeveer 600 schilderijen, een deel hiervan is permanent te zien. De rest is uitgeleend, wordt gerestaureerd of verblijft in depots. Ook meubels, kasten, kisten, banken, keramiek, glas en zilver staan opgesteld. Adres: Groot Heiligland 62, 2011 ES Haarlem. Tel.:
023 – 5115775. Meer info: www.franshalsmuseum.nl.

Teylers Museum is het eerste en oudste museum van Nederland en sinds 1784 onafgebroken voor het voor publiek geopend. De collectie beslaat kunst en wetenschap: fossielen en mineralen, natuurwetenschappelijke instrumenten, bijzondere boeken en een fraaie collectie schilderijen, tekeningen, munten en penningen. Adres Spaarne 16, 2011 CH Haarlem. Tel. 023-5160960. Meer info: www.teylersmuseum.nl.

Korte historie Haarlem

Uit archeologisch onderzoek blijkt dat er 1500 jaar voor onze jaartelling al sprake was van bewoning in de omgeving van het Spaarne. Blijkbaar had de rivier in die tijd al aantrekkingskracht. In de literatuur wordt Haarlem in de 10e eeuw voor het eerst  benoemd. Haarlem werd de zetel van de graven van Holland en kreeg in 1245 haar stadsrechten, verleend door Graaf Willem II. De Haarlemse economie draaide in de 13e en 14e eeuw vooral op scheepsbouw, het brouwen van bier en de lakennijverheid. Na een rusteloze 15 e en 16e eeuw groeide de Haarlemse economie na 1577 weer onstuimig. In 50 jaar tijd verdubbelde het aantal inwoners, wat Haarlem een van de grotere steden van die tijd maakte. Trekvaarten naar Amsterdam en Leiden werden gegraven en gaven de stad een nieuwe impuls. De 18e eeuw stond vooral in het teken van teruggang in de textielnijverheid wat het bewonersaantal weer halveerde. De 19e eeuw stond in het teken van het spoor. In 1839 werd de spoorlijn Amsterdam – Haarlem opgeleverd, in 1843 de lijn Haarlem – Leiden. In de tweede helft van de 19e eeuw krabbelde Haarlem weer uit het dal.